Astăzi, de la Timişoara, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul European, a dat startul campaniei naţionale de strângere de semnături pentru petiţia „România merită în Schengen”, după ce acesta a introdus o acțiune împotriva Consiliului UE în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula votul nelegal din 8 decembrie 2022.
Pentru ca demersul să aibă şanse mai mari de succes, este necesară implicarea Parlamentului European în acest proces. De aceea, cu ajutorul românilor, prin intermediul acestei campanii, Eugen Tomac va depune o petiție la Comisia de Petiții a Parlamentului European prin care va solicita Parlamentului să intervină în acțiunea pe care deja a declanșat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
“Din capitala culturală a Europei, Timişoara, dăm startul unei campanii de strângere de semnături pentru accesul României în Spaţiul Schengen. Semnăturile sunt necesare pentru a determina Parlamentul European să intervină în acțiunea pe care deja am declanșat-o la CJUE prin care am contestat veto-ul Austriei şi Olandei în privinţa accesului ţării noastre la spaţiul de liberă circulaţie european. Prin urmare, începând de astăzi îi invit pe toţi, pe absolut toţi cetăţenii români, dar nu numai, să semneze petiţia „România merită în Schengen”. Acesta este un drept dobândit prin efortul tuturor românilor. După 8 decembrie 2022, fiecare zi reprezintă încălcarea acestui drept. Această contestaţie pe care am iniţiat-o la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene rămâne singura cale prin care putem intra în Schengen în lipsa oricărui orizont ca o negociere politică între stat să fie dusă la bun sfârşit. Este o chestiune de demnitate naţională şi de libertate, lucruri pe care le putem apăra căutând dreptatea la CJUE”, a declarat Eugen Tomac, în conferinţa de presă de la Timişoara.
Eugen Tomac lansează un apel de solidaritate către toţi românii care consideră că România merită în Schengen şi îi invită să intre pe site-ul https://romaniainschengen.ro/ şi să semneze petiţia „România merită în Schengen”.
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a contestat, în 8 februarie a.c., votul din Consiliul JAI semnalând nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România. Membrii Consiliului JAI vor fi obligați să acorde un vot bazat pe cerințele tehnice de aderare la spațiul de liberă circulație, și nu va mai putea fi dat „un vot politic”, dacă Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene va constata că decizia prin care României i se refuză aderarea la Spațiul Schengen este una nelegală, fiind admisă acțiunea depusă. Iată de ce susţinerea acestui demers al PMP – singurul partid care luptă în continuare pentru acest obiectiv naţional – este atât de necesară.
România în Schengen înseamnă 10 miliarde de euro în plus la bugetul statului, anual, milioane de români care nu vor mai fi umiliţi prin vămile europene, dar şi oportunităţi uriaşe de dezvoltare pentru companiile româneşti.